ratt-logo
Kustguide   Pil     Sjösidan   Pil     Projekt/Utbildningar   Pil     Föreningar   Pil     Kustkultur   Pil     Sjölänkar   Pil     Uppdaterad:15-05-19
Pil
Om Kustguide
Kontakta oss
Gästskribenter   Pil
Reportage   Pil
Hamnkontor   Pil
Flaskposten, listan
Flaskposten, utskick
Annonstorg
Efterlysningar
Sajtsökning
Webbplatskarta
Pil
Om Sjösidan
Sjökort   Pil
Navigation   Pil
Blandat nytt   Pil
Äldre kåserier   Pil
SMHI kustväder*
Marinen*
Kustbevakningen*
MRCC Sverige*
MRCC Europa*
Svenska Sjöräddningssällskapet*
Sjöräddningssällskapet, Visby*
Pil
Om Projekt
Jungfrukusten   Pil
Gerdas sjösättning   Pil
Gerda - under bygge   Pil

Öriket Karlskrona skärg.*
Svenska Kusten*
Ungdomarnas Båtbygge*
Skeppsholmens folkhögskola*
AlmaNavigation, utbildning*
Båtlivsutbildning*
Båtbyggargymnasium på Orust*
Höga Kusten*
Skärgårdsmässan*
Båtutblidningar.se*
Kurser.se*
Båtbyggarkursen vid Gerda 2002
Longboat i Gävle
Ångslipspelet vid fd Gefle Varv
Den Andra Stranden
Stockholmsbriggen sjösatt
Nautisk Ordlista
Nordic Blue Park 2010
Pil
Om Föreningar
Lägg till din förening
Svenska båtunionen*
Kort om Gästriklands BF
GBF*
Kort om Hälsinglands BF
HBF*
Kort om Roslagens BF
RBF*
Nordic Yacht Clubs*
Båthistoriska riksförbundet*
ANDRA FÖRENINGAR
Pil
Om Kustkulturen
Bulletiner, Rune Sundmark  Pil
Budkavle 98   Pil
Kustkulturseminarium i Gävle 2003   Pil
Dokumentation   Pil
Förbundet Kysten, Norge*
Tradisjonell seiling i Nord-Norge*
Ohoi - kystkultur*
SSHM, Nätverket Svenska varv*
Kustkultur på Öckerö*
Axels Fartygshistoria*
Stockholms Sjögård*
Fartygsbevarande*
Aktuellt:
Kysten 2011
Pil
Om Sjölänkar
Add URL
Båtlänkar   Pil
Dykeri   Pil
Fartyg, skutor   Pil
Fiske   Pil
Fyrar   Pil
Kanaler, båtlinjer   Pil
Muséer   Pil
Skärgård   Pil
Diverse   Pil
KUSTGUIDE - Sjösajten som ger dig överblick över Nordens kuster på nätet!
Kustbloggen
Läs debatten!
Blogga på Kustbloggen!
Kustens läckerheter
Surströmming eller havskräftor är säkert det du först tänker på,dvs. om du bor på framsidan, det blir liksom samma sida det.Sik eller makrill, nja, det är nog så att det finns andraväsentligheter här i lifvet.

Så här års är det underbara dagar längs kusten. Daggklarnad morgon,sjöfågelparkeringarna i lävikarna, en och annan häger utställd istrandkanten. Solens något lägre vinkel ger ett annat skuggspel.

Då är det dags att leta sig ut i skärgården ut till öarna ellersöka upp strandremsan där man kan finna läckerheterna.Havtornssnåren är ganska lätt att upptäcka. De apelsin färgade klasarnaav mogna bär lyser upp som angöringsfyrar.

HavtornKonststycket nr 1 är att hitta in mellan stenarna för komma iland och fåbåten ordentligt förtöjd. Med frånlandsvind är det inte trevligt att sebåten driva iväg.

Konststycket nr 2 är besvärliga att genomföra.Bären handplockas ett i taget, taggarna på busken är alltid riktade exaktmot handen man plockar med. Den andra handen som håller i busken går inteheller fri de sylvassa taggarna. Hur klarar egentligen småfåglarna av atttotalrensa en flera meter lång havtornshäck?Jo det är sant, när rätt mognadsgrad har uppnåtts, kommer en flock på uppåtfemtio fåglar och slår sig ner i snåren. En kvart senare efter ett livligsmåkvitter, dom pratar med mat i munnen, så fladdrar det till och med ettbrus av vingar är både bär och fåglar borta.

Nästa stopp på dagen blir också i strandkanten med liten annan miljö.Här får man verkligen vara uppmärksam på marken. På långa revor som tillviss del höjer sig några decimeter finns dom. Mörkt blåa med lite ljusgråskiftningar och till formen liknande hallon. Det är vad vi kallar förstrandhallon. Skärgårdens i särklass absoluta delikatess.

De är inte allt för lättplockat, dels är rankorna lite taggiga och delspassar havtornen på att stickas. En del bär är allt för mogna och går lättsönder i handen. Saften som färgar fingrarna är trots bärens blåa yttredjupt mörkröd. Lätt att förväxla med blodet från alla sticksår.Plåster skall alltså medföras.

Det är i varje fall mödan värt att få några liter bär med sig hem och en dagmed havsluft bättrar alltid på nattsömnen.

Stöket i köket och för den kommande beredningen tar husfrun ledningen.Den goda blåhallonsylten och som cocktailbär förgyller sedan tillvaron.Havtornsmarmelad på frukostbordet och några bär i flaskan höjer trivselnivånytterliggare!

Det inte för sent än att ge sig ut på jakt efter läckerheterna!Javisst ja, har du receptet? Skicka in det. Nu!

Hamnkontoret på utflykt
red.

Skapad: 02-08-09©Webgraph Uppdatering