ratt-logo
Kustguide   Pil     Sjösidan   Pil     Projekt/Utbildningar   Pil     Föreningar   Pil     Kustkultur   Pil     Sjölänkar   Pil     Uppdaterad:15-05-19
Pil
Om Kustguide
Kontakta oss
Gästskribenter   Pil
Reportage   Pil
Hamnkontor   Pil
Flaskposten, listan
Flaskposten, utskick
Annonstorg
Efterlysningar
Sajtsökning
Webbplatskarta
Pil
Om Sjösidan
Sjökort   Pil
Navigation   Pil
Blandat nytt   Pil
Äldre kåserier   Pil
SMHI kustväder*
Marinen*
Kustbevakningen*
MRCC Sverige*
MRCC Europa*
Svenska Sjöräddningssällskapet*
Sjöräddningssällskapet, Visby*
Pil
Om Projekt
Jungfrukusten   Pil
Gerdas sjösättning   Pil
Gerda - under bygge   Pil

Öriket Karlskrona skärg.*
Svenska Kusten*
Ungdomarnas Båtbygge*
Skeppsholmens folkhögskola*
AlmaNavigation, utbildning*
Båtlivsutbildning*
Båtbyggargymnasium på Orust*
Höga Kusten*
Skärgårdsmässan*
Båtutblidningar.se*
Kurser.se*
Båtbyggarkursen vid Gerda 2002
Longboat i Gävle
Ångslipspelet vid fd Gefle Varv
Den Andra Stranden
Stockholmsbriggen sjösatt
Nautisk Ordlista
Nordic Blue Park 2010
Pil
Om Föreningar
Lägg till din förening
Svenska båtunionen*
Kort om Gästriklands BF
GBF*
Kort om Hälsinglands BF
HBF*
Kort om Roslagens BF
RBF*
Nordic Yacht Clubs*
Båthistoriska riksförbundet*
ANDRA FÖRENINGAR
Pil
Om Kustkulturen
Bulletiner, Rune Sundmark  Pil
Budkavle 98   Pil
Kustkulturseminarium i Gävle 2003   Pil
Dokumentation   Pil
Förbundet Kysten, Norge*
Tradisjonell seiling i Nord-Norge*
Ohoi - kystkultur*
SSHM, Nätverket Svenska varv*
Kustkultur på Öckerö*
Axels Fartygshistoria*
Stockholms Sjögård*
Fartygsbevarande*
Aktuellt:
Kysten 2011
Pil
Om Sjölänkar
Add URL
Båtlänkar   Pil
Dykeri   Pil
Fartyg, skutor   Pil
Fiske   Pil
Fyrar   Pil
Kanaler, båtlinjer   Pil
Muséer   Pil
Skärgård   Pil
Diverse   Pil
KUSTGUIDE - Sjösajten som ger dig överblick över Nordens kuster på nätet!
Kustbloggen
Läs debatten!
Blogga på Kustbloggen!
Ett Julbord på bryggan...
December dag 10 år 2003 11:45 samling, Axmar Brygga Havskrog

12:00 Film om Workshop AIDE, uppföljning, mm.

13:00 Julbord serveras på bryggan.


Det var agendans enkla notering som innebar en c:a 45 minuter lång bilresa norrut för att delta.

havsutsikt.jpgSnörena vägar underlättade färden och i god tid parkerade vi intill restaurangen. Ett blågrått hav med en vintrig himmel välkomnade. På loftet småpratades minnen från sommaren och utställningen. Projektor, ljud och ljus justerades in. Ebbe och Annika startade träffen 12:05.

Vad handlar det här om egentligen, börjar ni säkert undra, kommer det aldrig fram något vettigt?Joodå. Till att börja med en kort beskrivning av platsen och byggnaden som vi besöker.

Den ligger på gränsen mellan Gästrikland och Hälsingland, i Axmarbruk. Axmar Brygga, som är beläget vid ett vackert naturreservat med en orörd skärgård och ett rikt djurliv, öppnade efter nästan 100 år i träda sina portar i maj 1998. Byggnaden som restaurangen är inhyst i uppfördes på 1800-talet och är gjord av slaggsten. Byggnaden är uppdelad i två plan. Det övre planet, kallat magasinet, användes förut som lagring av säd. Det nedre planet, kallat smedjan, nyttjades av det intilliggande järnbruket Axmarhytta för lagring och utskeppning av stångjärn. Båda planen, tillsammans med en 70 meter lång anlagd, till stora delar inglasad, brygga används nu istället för servering av främst kulinariska fisk- men även kötträtter.

Några ord om utställningen förklarar varför vi samlats här.Kustguide deltog i ett Workshop som startade redan den 1 februari 2003. Högskolan i Gävle tillsammans med flera andra, bl.a. ortens företagare arbetade fram ett underlag för fortsatt samarbete i det projekt som kom att heta AIDE, Axmar International Digital Exhibition.

Visste ni föresten att AIDE betyder "medhjälpare"? Det stämmer också väldigt bra in på projektet i sin helhet. Rätt fantastiskt förresten, att i den här miljön vid Axmar Hytta, få diskutera modern digital konst.

Axmar bruk grundades 1671, förstördes av ryska trupper 1721 men byggdes sedan upp igen.

oppenspis.jpgDen hytta vi kan se idag är från 1860-talet. Då uppfördes här ett nytt stort järnverk med masugn, smedja och valsverk - en för sin tid mycket modern anläggning. Men den snabba teknikutvecklingen under slutet av 1800-talet gjorde att den rätt snart blev föråldrad, och 1927 lades järnverket ned. På 1940-talet användes hyttan en tid för tjärframställning. Nu står den kvar som ett ståtligt monument från järnbrukstiden.

Här samlades fem internationella samtidskonstnärer för att arbeta på plats i tio dagar och bygga en konstutställning i Axmarhytta. Idén är att skapa en på orten förankrad konstutställning,som sakta växer fram i dialog med småföretagare, forskare och studenter från Chalmers, Högskolan i Gävle, Kreativ Programmering, Konstskolan i Gävle, samt den lokala skolan och andra boende på orten. Ett gränsöverskridande socialt IT-Konst/ FoU projekt för utveckling och förnyelse till förmån för alla inblandade.

Hela det här intressanta projektet med digital konst mm kan ni ta del av på: http://www.aide.se/

Som ni förstår, trots den mycket korta beskrivning, det saknades inte samtalsämnen vi bordet.

Nu, äntligen är det väl dags att ta itu med julbordsanrättningen.Något rekord är vi inte ute efter,men hör och häpna, hela sjuttioåtta (78) olika rätter, det kan man åtminstone kalla för ett dignande julbord. Havskrogens rustika inredning pallade för trycket.

fonsterbord.jpgMed vetskapen om att det var en hel orörd eftermiddag så kunde vi i lugn och ro starta vid upplägget av sill i en rad olika inläggningar.. Strömming, inte att förglömma, den har lika stor variationsrikedom som sillen. T.o.m. färsk nyrökt böckling från ortens fiskare fanns med. Och ålen platsar perfekt inom ramen för fiskrätterna.Lax i alla dess former fick utgöra övergången till kötträtterna, alltså skinka och syltor och korv och…

Det sägs att normen vi avätandet av ett julbord består av minst 5 tallriksbyten och 3 timmars ätande, inräknat transporttiderna. Betyder att nu var man nästan halvägs. En station tilldrogs sig ett speciellt intresse. En av restaurangägarna, tillika kock, nämligen Claus Hartwig, en man med tyska anor, servade serveringen med att servera en varmrätt. ”Oxfilé med konjakssås” med tillbehör. Julbordet i all ära, gott folk, det här var verkligen en rätt som kändes helt rätt. Otroligt gott. Fem stjärnor av fem! Inte att undra på att Havskrogen fåttgastronomiska utmärkelser bl.a. från tidskriften "Elle á la carte" samt av Sveriges största restaurangguide "Vägarnas bästa".

Förutom de klassiska julbordsrätterna serveras emellertid även andra, i julbordssammanhang,mer exotiska specialiteter.

Tallrik fyra skapade en inre konflikt mellan öga, dofter och magen. Julbordets varma avdelning innehöll mycket av den traditionella delen, revbensspjäll, köttbullar, prinskorv, Janssons och lutfisken mm. Femman kom att bestå av delikatess och dessert typ ris á Malta frukt och glass,därefter en avrundning med kaffe och tårta. Som ni förstår så lyckades inte jag och min mage med att klara av alla sjuttioåtta rätterna, ja, jag menar att rätt ska vara rätt, det tog stopp precis lagom före efterrätten.

I alla fall, det kändes underbart att i angenäm 1800-talsmiljö med öppen spis, få avnjuta årets julbord. Lugnt och avstressande och en suverän service. Undrar hur mycket man måste förlänga motionsrundan?

Reflexioner som infinner sig är hur nutidens ungdomar tar de här traditionerna till sig.

Knappast i forma av vikingarnas midvinterblot, egentligen är midvintersolståndet upphovet till de här festerna så här års. Solens väg mot ljusare tider hade nog en väldigt stor betydelse. På den tiden var man inte lika upplyst som idag. Tjärblossets ljus mot dagens lysrör. Den myckna maten får sin förklaring i slakten, det gällde att ta vara på allt. I dag är det charkdisken som står för maten. Kunskapsbristen i hemmen och även tidsbristen spelar en stor roll, därför håller mycket av vårt kulturarv om mat och mattraditioner på att försvinna, Tack vare julbordet så lever i alla fall rätt mycket rätter kvar. LEVEJULBORDET!

Hamnkontorets mätta och belåtna personal får med mycket möda och stort besvär, resa sig upp och bocka, tacka för maten och hälsa er alla en smaklig måltid!

Hälsningar/hamnkontoret

red.


Roddare
Skapad:04-01-14©Webgraph Uppdatering