ratt-logo
Kustguide   Pil     Sjösidan   Pil     Projekt/Utbildningar   Pil     Föreningar   Pil     Kustkultur   Pil     Sjölänkar   Pil     Uppdaterad:15-05-19
Pil
Om Kustguide
Kontakta oss
Gästskribenter   Pil
Reportage   Pil
Hamnkontor   Pil
Flaskposten, listan
Flaskposten, utskick
Annonstorg
Efterlysningar
Sajtsökning
Webbplatskarta
Pil
Om Sjösidan
Sjökort   Pil
Navigation   Pil
Blandat nytt   Pil
Äldre kåserier   Pil
SMHI kustväder*
Marinen*
Kustbevakningen*
MRCC Sverige*
MRCC Europa*
Svenska Sjöräddningssällskapet*
Sjöräddningssällskapet, Visby*
Pil
Om Projekt
Jungfrukusten   Pil
Gerdas sjösättning   Pil
Gerda - under bygge   Pil

Öriket Karlskrona skärg.*
Svenska Kusten*
Ungdomarnas Båtbygge*
Skeppsholmens folkhögskola*
AlmaNavigation, utbildning*
Båtlivsutbildning*
Båtbyggargymnasium på Orust*
Höga Kusten*
Skärgårdsmässan*
Båtutblidningar.se*
Kurser.se*
Båtbyggarkursen vid Gerda 2002
Longboat i Gävle
Ångslipspelet vid fd Gefle Varv
Den Andra Stranden
Stockholmsbriggen sjösatt
Nautisk Ordlista
Nordic Blue Park 2010
Pil
Om Föreningar
Lägg till din förening
Svenska båtunionen*
Kort om Gästriklands BF
GBF*
Kort om Hälsinglands BF
HBF*
Kort om Roslagens BF
RBF*
Nordic Yacht Clubs*
Båthistoriska riksförbundet*
ANDRA FÖRENINGAR
Pil
Om Kustkulturen
Bulletiner, Rune Sundmark  Pil
Budkavle 98   Pil
Kustkulturseminarium i Gävle 2003   Pil
Dokumentation   Pil
Förbundet Kysten, Norge*
Tradisjonell seiling i Nord-Norge*
Ohoi - kystkultur*
SSHM, Nätverket Svenska varv*
Kustkultur på Öckerö*
Axels Fartygshistoria*
Stockholms Sjögård*
Fartygsbevarande*
Aktuellt:
Kysten 2011
Pil
Om Sjölänkar
Add URL
Båtlänkar   Pil
Dykeri   Pil
Fartyg, skutor   Pil
Fiske   Pil
Fyrar   Pil
Kanaler, båtlinjer   Pil
Muséer   Pil
Skärgård   Pil
Diverse   Pil
KUSTGUIDE - Sjösajten som ger dig överblick över Nordens kuster på nätet!
Kustbloggen
Läs debatten!
Blogga på Kustbloggen!
MatEmaTIK till maten !
Mat och dryck är oskiljaktiga komponenter för en lyckad måltid.Val av t.ex vin har utvecklats till en suverän kultur och svårigheternaatt träffa rätt i sitt val är betydande.
Ölet har också sin givna plats både till måltiden och som övrig dryck.Visst kan det vara gott med en kall öl i sommarvärmen, men hur mångaär uppmärksamma på hur mycket alkohol det är, som rinner ner så däri förbigående bara.
Ur den förträffliga tidskriften Trafik & Motor 1/ 98 har vi med benägettillstånd saxat följande matematiska övning:
En formel till "vardagsbruk" för att översätta volymprocent till den någotmer kända 40 % -iga Absolut Vodkans sedvanliga 4:or och 6:or gör så här:

Mom. A: Multiplicera volymprocenten med innehållet i burken uttryckt i cl.

Mom. B: Dividera resultatet med 40, så får Du fram alkoholstyrkan i öl ellervin omräknat till 40 % -ig alkohol.

Exempel:
På en 50 centiliters ölburk står alkoholhalt: 3,4 volymprocent.3,4 x 50 = 170. Dela 170 med 40 . Svar = 4,25.
Har Du druckit ur ? I så fall har Du svept i Dig motsvarande en dryg 4:a 40 % -ig Absolut Vodka !

Hade Du tänkt starköl till grillkorven i kväll ?
Det finns starköl med upp till 12 volymprocent alkohol.
Motsvarande överslagsberäkning på den ger svaret = 9,9 cl. 40 % Vodka.

Vad man lätt gör bort sig på är den nya "läskedrycken" som finns på systemet. Ta en 33 cl flaska med volymprocenten 4,7, det ser blygsamt ut i sig, oftast söt och god i smaken, men när Du gjort slut i den, då är Du fylld med något som kan sägas motsvara 3.9 cl. 40%-ig Absolut Vodka.

Jaahaja, man kanske ska ställa ölkassen kvar i land, jag menar, för att slå en sjua efter ett par sexor, det kan ge nolleffekt !



Kommentera!