|
Kustguide
|
Sjösidan
|
Projekt/Utbildningar
|
Föreningar
|
Kustkultur
|
Sjölänkar
|
Uppdaterad:15-05-19 |
| MatEmaTIK till maten ! | ||
|
Mat och dryck är oskiljaktiga komponenter för en lyckad måltid.Val av t.ex vin har utvecklats till en suverän kultur och svårigheternaatt träffa rätt i sitt val är betydande. Ölet har också sin givna plats både till måltiden och som övrig dryck.Visst kan det vara gott med en kall öl i sommarvärmen, men hur mångaär uppmärksamma på hur mycket alkohol det är, som rinner ner så däri förbigående bara. Ur den förträffliga tidskriften Trafik & Motor 1/ 98 har vi med benägettillstånd saxat följande matematiska övning: En formel till "vardagsbruk" för att översätta volymprocent till den någotmer kända 40 % -iga Absolut Vodkans sedvanliga 4:or och 6:or gör så här: Mom. A: Multiplicera volymprocenten med innehållet i burken uttryckt i cl. Mom. B: Dividera resultatet med 40, så får Du fram alkoholstyrkan i öl ellervin omräknat till 40 % -ig alkohol. Exempel:
Vad man lätt gör bort sig på är den nya "läskedrycken" som finns på systemet. Ta en 33 cl flaska med volymprocenten 4,7, det ser blygsamt ut i sig, oftast söt och god i smaken, men när Du gjort slut i den, då är Du fylld med något som kan sägas motsvara 3.9 cl. 40%-ig Absolut Vodka. Jaahaja, man kanske ska ställa ölkassen kvar i land, jag menar, för att slå en sjua efter ett par sexor, det kan ge nolleffekt !
|
![]()
Skapad:98-10-11©Webgraph Uppdatering